Hoppa till sidans innehåll

Om oss


Välkommen till oss i Åkersberga!

IFK Österåkers Konståkningsklubb håller till i Österåkers Sportcentrum, där vi tränar konståkning veckans alla dagar.

Österåkers Sportcentrum är en idrottsanläggning som ligger bredvid vårt kommunhus Alceahuset i området Röllingby i Åkersberga. Där har vi bland annat tillgång till två ishallar, två bollhallar, konstgräsplan, motionsspår upp till 5 km runt hörnet och en helt nybyggd friidrottsanläggning med löparbanor, kastgrop och stor innerplan. I kafeterian säljs mellanmål och enklare maträtter. En optimal träningsmiljö.

I stockholmsdistriktet finns det 39 konståkningsklubbar. IFK Österåkers KK är en av de äldsta och med våra 200 åkare även en av de största. Tack vare storleken har vi förmågan att kunna möta olika önskemål på åkandet. Vi arbetar med både skridskoskola, breddverksamhet och elitåkare och har även ett lag i synkroniserad åkning, lagidrotten inom konståkning.

Då vi har många åkare i klubben, har vi också många tränare. Vi är väldigt stolta över att vi faktiskt har så många som fyra tränare som är steg 4B-utbildade, den högsta nivån en tränare kan uppnå i Sverige. Det skapar en stor bredd på tränarsidan. Våra tränare är eldsjälar som gemensamt planerar och följer upp den löpande verksamheten. Det finns klara fördelar med en stor klubb där samtidigt alla åkarna är indelade i mindre grupper med egen ansvarig tränare vilket skapar närhet till tränaren. Alla ska synas, uppmuntras och få hjälp att finna glädjen i att närma sig och nå sina mål.

Hos våra åkare finns verkligen en stor mängd kärlek till sporten. För oss handlar konståkning om att hitta, följa och utveckla viljan till konståkning hos åkaren. En del åkare vill åka lite, en del mycket, en del vill inte alls tävla, en del yngre vill hålla tränaren i handen extra mycket, en del gillar show, andra gillar att träna i lag. Vissa vill träna mindre ett år, och andra vill bli bäst med drömmen om att stå högst upp på prispallen. I vår klubb har både hobbyåkaren och VM-åkaren hittat sin plats.

Skridskoskola

I vår populära skridskoskola kan barnen få en bra grund för skridskoåkning för att senare kunna bli riktigt grymma på skridskorna. Vi har utbildade tränare som håller lagom stora grupper, allt på ett härligt lekfullt sätt. Skridskoskolan delas upp i grupper efter kunskap och ålder. Efter avslutad skridskoskola väljer en själv om en vill börja med konståkning eller ishockey... eller göra något helt annat.

Synkroåkning

Att åka synkro är på flera sätt ganska annorlunda mot singelåkning. Precis som i andra lagidrotter tränar och tävlar åkarna tillsammans - åkarna i laget stöttar varandra och är samtidigt beroende av varandra. Fortfarande samma vackra, krävande och fartfyllda konståkning. Förnärvarande har klubben inget aktivt synkrolag.

Elitverksamhet

IFK Österåkers KK är ett namn på elitkartan i svensk konståkning. Våra åkare som deltar i elitserien lägger ner större delen av sin fritid i ishallen eller i dess närhet. Träningsmängden hos dessa åkare är lika stor som deras vilja att utvecklas, att göra konsterna på isen lite bättre och lite svårare... hela tiden. Klubben är representerad i toppen av svensk elit och deltar både vid SM i konståkning och har senare år haft representant vid Elitseriefinalen.

Show

Bortsett från allt med träning och tävling ligger ett starkt intresse hos många av åkarna i våra återkommande shower. I trakten är vi kända för våra fantastiska våruppvisningar som arrangeras i en gemensam insats av tränare, åkare, styrelse och föräldrar. Vi bjuder både de lokala skolorna och allmänheten på fartfylld och proffsig underhållning.

För att se några videoklipp från shower klicka på bilderna nedan.

Skönheten och odjuret  
 Skönheten och Odjuret  

Bredd och elit - tillsammans ska vi dit!

Grundbultat i vår klubbs verksamhetside är att bredd och elit är ömsesidigt beroende av varandra. Bredd står för stabilitet och elit för inspiration. Två sidor av samma mynt, som båda är viktiga för hela verksamheten, både för våra åkare och tränare. Vi anser att detta synsätt ihop med vårt träningsupplägg skapar möjlighet för våra åkare att enkelt anpassa sin träning efter livet i övrigt. Det ger ökad möjlighet för åkaren att hålla igång med idrottandet genom livets berg- och dalbanor.

Vill du börja med konståkning - hör av dig till oss! Vi står för glädje, glöd och gemenskap!

Uppdaterad: 01 SEP 2019 07:58 Skribent: Magnus Ling

ICA-kvantum

 

Teijas skateshop

 

Fasadprojektion

 Berga Lås &Laarm

 passionice

Postadress:
IFK Österåkers KK - Konståkning
Annika Nordberg, Spillkråkevägen 5
18461 Åkersberga

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info